Veckans medlem  

Jag kan med handen på hjärtat inte säga vad som är häftigast med kampsport och en klubb som våran men en sak som jag fascinerar mig är människorna man träffar. Man få chans att umgås och träna med folk som i vanliga fall skulle kanske aldrig träffa. Veckans medlem är precis en sådan häftig person som det är sällan man stöter på. Jag har äran mina vänner att presenter Sonja Rafat
 
Steven: Hej Sonja, Hur är det med dig idag?

Sonja: Det är bra …..( ett försiktigt leende) Hur mår du?

Steven: Vadå? Är du läkare eller?  (Ungefär så börjar jag alla samtal med Sonja av någon konstig anledning)

Steven: Sonja, vi bestämde oss att du ska vara veckans medlem och vi är glada att du vill svara på lite frågor. Kan vi börja med Vem är Du?

Sonja: Mitt namn är Sonja Rafat men vet inte om namnet kan definiera vem jag är, hmm så vem är jag?  Jag är en person med öppetsinne, älskar naturen och skulle jag skola om mig skulle det nog var något med jordbruk/trädgård eller liknande. Jag bor i Sundbyberg, är gift med en arbetsnarkoman till man, två barn 5år och 3år och nr 3 är beräknad sept-2017.  

Steven: Vad gör du när du inte tar hand om familjen eller träna BJJ.

Sonja: Jag doktorerar på Karolinska Institutet i Huddinge.

Steven: Vad ska du bli när du bli stor?

Sonja: *Skrattar* hmm, allt beror på vad det finns för möjligheter efter disputationen. Just nu koncentrerar jag mig på att hitta tidskrifter där jag kan publicera mina artiklar.

Steven: Vad coolt, jag ska starta en tidning så kan du publicera där  ;)  Kan du berätta lite om din idrottsliga bakgrund och hur du kom i kontakt med BJJ?

Sonja: Som ung så har jag enbart spelat bollsporter som fotboll och basket. Har även varit medlem i en schackklubb men aldrig varit i närheten av kampsport, vilket jag önskar att jag hade gjort. Första gången jag kom i kontakt med bjj var för ca 3 år sen när våran 5 åring då var 2 år gammal. Ville gärna att mina barn skulle börja med någon typ av kampsport i tidig ålder, men tänkte att vi skulle vänta några år till. Vi fick höra om liten och stor och att man kunde prova på. Vi gick på 2 st Stor & liten  pass  på klubben Team Leites men hon ville inte delta, på tredje passet då var det full fart i vår lilla 2åring och sen dess har hon sett fram emot alla bjj pass. Men barn gör ju inte som man säger utan som man gör, så jag bestämde mig för att ge mig själv in på ert vuxenpass. Jag gick till mitt första pass väldigt nervös och något motvillig, ville inte ligga och kramas och var lite nervös för närkontakten men vet du vad...I fell in love. Hade du sagt för 5år sen att jag skulle vara helt torsk i BJJ skulle jag ha skrattat. Men så fel jag skulle ha, alla borde testa och det är inte bara ett otroligt grymt träningspass utan även ett självförsvar som man faktiskt har nytta av. Önskar jag hade börjat tidigare.

Steven: Det gör vi alla :) Hur länge har du tränat på Poseidon och vad gillar du med klubben?

Sonja: På Poseidon har jag tränat sedan 2016 och det är här hos er jag har tagit tag i min BJJ träning. M.a.o har jag tränat bjj på heltid i snart 1,5år men i år kommer det nog tyvärr inte blir så mycket. Idag tränar jag mer fyss och styrkepass på klubben. Jag mår liksom dåligt när jag inte får komma till klubben och träna. 3 och 4.

Jag trivs väldigt bra med alla på klubben, medlemmar som tränare. Tycker man lyssnar och tar hänsyn till varandra även om som ny inte skulle förstå alla privata skämt så känner man kärleken i luften. En annan sak som även mina barn har uppskattat är lekrummet. Det är väldigt familjärt och jag har vid flertal tillfällen tagit med barnen medan jag själv har tränat. Man kan tycka att jag skulle kunna hitta en närmare klubb då jag bor i Sundbyberg och åker för det mesta kommunalt. Men det är värt att åka enda till Jakobsberg och Poseidon, ser fram emot alla träningspass med alla motiverande och inspirerande instruktörer och självklart alla träningskamrater. Tycker klubben har bra med utbud på olika pass, då jag inte alltid hinner med kvällspassen så kan jag välja gå på lunchpassen.

En annan sak jag uppskattar också är att jag kan ta med mig mitt arbete till klubben och har t.o.m fått hålla mina presentationer och föreläsningar, då jag har en otrolig scenskräck har även detta blivit mycket bättre då jag har inte bara fått tips på mitt framförande utan även tvingat ut mig på tävlingsmattan för att möta mina egna demoner. Så stort tack ska ni (Steven och Johan) för allt stöd.

Steven: Det är ingen hemlighet att vi älskar att ha dig på klubben klubben och vi är glada att vi kan bidra med annat än träning faktiskt. Innan vi rundar av kan du berätta snabbt vad har du för mål med din träning just nu?

Sonja: Eftersom jag är gravid är målet med min träning kortsiktigt att bli starkare och kunna återhämta mig efter förlossningen mycket snabbare än tidigare. Långsiktigt är att jag ska kunna röra mig och mår bra och kunna klara av att gör både framåt men även bakåt kullerbyttor som 60åring.

Steven: Klart du ska bli starkare och vi ska hjälpa dig med dina bakåtkullebyttor. Tack så jättemycket Sonja för att du ställde upp och vi fick chansen att lära känna dig lite bättre. Stort lycka till med bebisen också :) 

Sonja: Tack tack